Seboreik Dermatit Nedir?

seboreik dermatit

 

Kepek, kafa derisini etkileyen bir tür cilt bozukluğudur. Kepek, kafa derisinden beyaz, kuru ölü deri pullarının döküldüğü bir durumdur. Normalde ölü cilt hücreleri kafa derisinden dökülür, ancak kepek sadece kafa derisi, bu ölü deri parçacıklarının kalın katmanlarını dökmeye başladığında sonuçlanır. Seboreik dermatit veya Sebore, kafa derisini etkileyen yağ bezlerinin bir bozukluğudur. Sebore şiddetli kepek ve kırmızı, kaşıntılı bir kafa derisi üretir. Kepek nadiren saç dökülmesine veya kelliğe neden olur. Bununla birlikte, şiddetli seboreik dermatit düzensiz kelliğe neden olabilir.

Erişkinlerde saçlı deri, yüz ve gövde tutulumu olmak üzere ayrılmaktadır. Seboreik dermatit daha çok saçlı ve kıllı deri bölgelerinde tutulum yapmaktadır. Yüzde; daha çok kaşlar, burun kenarları, yanaklar, kulak içleri ve kulak arkalarında görülmektedir. Kaşlar ve kirpiklerde kepeklenme yapabilir. Erkeklerde sakal bölgesinde kıl kökü iltihabı şeklinde görülebilmektedir. Vücutta ise göğüs altları ve ortası, göbek deliği, seyrek olarak da koltuk altı ve kasık bölgesinde ortaya çıkabilmektedir.

Seboreik Dermatit Nedenleri

Neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte, potansiyel faktörleri; sebore yani yağlı cilt, başta Pitriyosporum ovale (Malassezia furfur) gibi cilde yerleşen bir mantar türü olmak üzere mikrobiyal faktörler, ailesel yatkınlık ve duygusal strestir. Parkinson hastalığı, AIDS ve ruhsal bozukluklar gibi bazı hastalıklar, bağışıklık baskılayıcı ilaçlar ve alerjik bir bünye de seboreik dermatitin nedenleri arasında yer almaktadır. Biotin, çinko ve B6 vitamini eksiklikleri de seboreik dermatit oluşumuna neden olabilmektedir. Seboreik dermatit iklimsel değişikliklerden etkilenen bir hastalıktır. Kış mevsiminde şiddetlenebilmektedir. Bebeklik çağı seboreik dermatiti geçici bir hastalıkken, erişkin tipi seboreik dermatit kalıcı ve kendini tekrar eden bir hastalıktır.

Seboreik Dermatit Belirtileri Nelerdir?

Saçlı deri, kulak arkası bölge, dış kulak yolu, burun kenarları, kaşlar, göğüs ön yüz, sırt ortası ve kıvrım bölgelerinde lokalize, artma ve azalma dönemleriyle seyreden, kızarık bir cilt üzerine sarımsı ve yağlı bir kepeklenmeyle ortaya çıkmaktadır.  Seboreik dermatitli kişilerde genellikle güneş hassasiyeti vardır.

Saçlı deri tutulumunda genellikle kaşıntı belirgindir, keskin sınır görülmez. Seboreik dermatit, saç derisinde kabuklanma ve kepeklenme şeklinde ortaya çıkmaktadır. Normal bir kepeklenme ile karıştırılmamalıdır. Bu tabloda kabuklanma fazladır, saç derisi kızarık ve kaşıntılıdır. 2 şekilde ortaya çıkabilir. Pitriyazis sikka denilen kuru, kaşıntılı ve iltihapsız kepeklenmeler şeklinde başlamaktadır. Bu seboreik dermatitin en erken belirtisidir. Tedavi edilmezse zamanla yayılarak pitriyazis amiantase denilen saçlı deriye yapışık sarımsı ve beyaz kepeklenmelere dönüşebilmektedir.

Yağlı Mı Kuru Mu?

Kuru kepek; omuzlarda kepek dökülmesi, saç derisinde kızarıklık, kuruluk ve kaşıntı ile boy gösteriyor. Yağlı kepek ise; saçlarda ciddi yağlanma, kepeklenme, saç derisinde kızarıklık olarak boy gösteriyor. Yağlı ve kuru kepek birbirine bazen karıştırılıyor. Yüz bölgesinde ise kuruluk sıkıntısı çekenler; yanaklarda pul pul görünüm, hassasiyet, kaşıntı ve kızarıklık ile karşı karşıya geliyor. Yağlı tip seboraik dermatit sorunu yaşayanlarda ise, kaşlarda,burun kenarlarında yağlanma,kızarıklık ve kepeklerin bu bölgelere tutunması görülür.

Sss

Seboreik Dermatit Kalıcı Mı?

Seboreik dermatit tamamen iyileşebilir. Dr. Natasha Campbell’ın GAPS Bağırsak ve Psikoloji Sendromu kitabında aşamalı bir beslenme programı ile ortalama 1-2 sene içerisinde tedavinin mümkün olacağından bahsediliyor. Tüm hastalıkların kaynağının bağırsak sağlığımız ile alakalı olduğuna değiniliyor.

Seboreik Dermatit Bulaşıcı Mı?

Bulaşıcı bir hastalık değildir. Yaz mevsimlerinde düzelme, bahar ve kış mevsimlerinde tekrar etme eğilimindedir.

Seboreik Dermatite Ne İyi Gelir?

Genellikle KORTİZON içerikli şampuan ve losyonlarla baskılanmaya çalışılmaktadır. Kortizon düzenli kullanıldığında insan sağlığı için zararlı olabilmektedir. Seboreik dermatit hastalığı ara ara nüksettiği, ara ara yatıştığı için yıllarca bu ürünler kullanılmak zorundadır. Doğal kozmetik sektörü bu noktada ciddi fayda sağlamakta ve kepek-kaşıntı üstüne klinik onaylı çeşitli aktifler çalışmaktadır. Doğal kozmetikte kullanılan hammaddelerin yetersiz olabileceği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Özel formülasyonlarla hazırlanan doğal bakım ürünleri, etkili yeni beslenme alışkanlığı, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve kan değerlerimizi ideal seviyelerde tutmak, seboreik dermatit ile başa çıkabilmemizi sağlar.

Seboreik Dermatit Hangi Vitamin Eksikliğinde Görülür?

Biotin, çinko ve B6 vitamini eksiklikleri de seboreik dermatit oluşumuna neden olabilmektedir. Özellikle D vitamini bağışıklık sistemimiz için çok önemlidir.  Seboreik dermatit iklimsel değişikliklerden etkilenen bir hastalıktır.


 
Etiketler: seboreik dermatit
Ekim 18, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR